Coördinator: Henny Olthof
‘Wonen in het Groen, droom of werkelijkheid’
De bomen op de Markt bepalen de sfeer en de leefbaarheid. Binnenkort start het proces Placemaking Markt, waarin het ontwerp van de Markt wordt gemaakt.
Een aantal organisaties heeft al visies geproduceerd, de VNMW heeft samen met WijkNogLeuker een pragmatische aanpak geschreven over de bomen: wat zou er kunnen gebeuren en wat de stappen zijn die nu gezet moeten worden.
Deze aanpak is via deze link te lezen.
De komende maanden beslist de gemeenteraad of het bestemmingsplan voor de Bosscherwaarden wordt veranderd. Als dit gebeurt kan het plan van de initiatiefnemer doorgaan.
Dit plan houdt in:
- Ontzanden, grond storten en natuurontwikkeling in de Bosscherwaarden.
- Verplaatsen van de recreatiefunctie van de Gravenbol naar een plek dicht bij de stad, de Gravenbol wordt weer natuur.
Er wordt op dit moment veel geschreven en gezegd over dit plan, niet altijd even genuanceerd en gebaseerd op de feiten.
Het Groenberaad heeft daarom een stuk geschreven met antwoorden, zoals zij die konden achterhalen, op veelgestelde vragen. Daarin wordt ingegaan op de duur van het project, wat er wordt gestort, de positie van de pachters, de gevolgen voor omwonenden, het doel voor de natuur en nog andere zaken.
Onder deze link treft u Bosscherwaarden, de feiten aan aan.
Iedereen ziet wel eens iets gebeuren en denkt, kan dit allemaal wel? Is het wel helemaal in de haak wat hier gebeurt en waar kan ik terecht voor een melding of vraag?
We denken dan aan zaken als bijvoorbeeld het dumpen van afval, een vuur stoken, mogelijk illegaal bouwen, het verstoren van de natuur, vernieling of spuiten met bestrijdingsmiddelen of loslopende honden in een natuurgebied.
Het is niet altijd meteen duidelijk bij wie je dan moet zijn als niet-deskundige burger.
Om de weg te wijzen heeft het Groenberaad van de VNMW een document gemaakt wat hierbij wil helpen.
Omdat zowel het aantal mogelijke situaties als het aantal instanties waar je naar toe zou moeten nogal groot is, is dit een levend document.
Een aantal situaties zijn geheel uitgewerkt, voor andere situaties hopen we dat die door het daadwerkelijke gebruik langzamerhand gevuld raakt.
Bij deze dus een oproep aan iedereen die nieuwe informatie heeft, geef het door, dan passen we het document aan.
Op die manier ontstaat 'vanzelf' een compleet overzicht.
Opmerkingen, verbeteringen en aanvullingen mogen per mail naar groenberaad@vnmw.nl. Alvast bedankt.
Zie: 1704_3meldingenleefomgeving.docx.
Voor iedereen die belangstelling heeft voor dit project is er een pagina op de website van de gemeente waarop het verloop van dit project te volgen is, hier worden regelmatig updates aan toe gevoegd.
Deze pagina is bereikbaar via www.wijkbijduurstede.nl/over-wijk/projecten/participatietraject-zandweg/.
Voor vragen en opmerkingen is een speciaal mailadres beschikbaar, info@zandwegwijk.nl, waarmee het projectteam bereikt kan worden.
Vrijwel alle uiterwaarden in de gemeente Wijk bij Duurstede en ook daarbuiten behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur EHS. Dat betekent dat die gebieden waardevol zijn voor plant en dier en dat er extra regels bestaan om het leefmilieu in die gebieden te behouden en versterken. De Bosscherwaarden heeft die status niet meer, maar het is zeer zinvol om dit zo snel mogelijk te herstellen.
Het liefst zien we in deze uiterwaard een bestemming van extensieve, recreatieve natuur. Dat betekent dat de landbouw in dienst komt te staan van de natuur en natuurontwikkeling, maar ook dat bezoekers van het gebied kunnen en mogen genieten. Deze invulling sluit naadloos aan bij andere delen van de uiterwaarden, zodat er op die manier een aaneensluitend natuurgebied ontstaat, van oost naar west.
Voordat het zover is moet er veel werk worden verzet, wat gevolgen heeft voor iedereen die in het gebied woont of werkt. Daar moet zorgvuldig naar worden gekeken: wat is haalbaar en wat niet, en tegen welke prijs. Als we kijken naar de natuurwaarden, grote ingrepen leveren vaak meer op dan kleine, kosten meer geld en hebben grote gevolgen voor belanghebbenden. Ook is het risico bij grote ingrepen groter dan bij kleine. Het is duidelijk dat hier een goede belangenafweging moet worden gemaakt.
Welke ontwikkeling we ook gaan zien, het is belangrijk dat er goede en waterdichte afspraken worden gemaakt met de betrokken partijen en dat we er zeker van zijn dat die afspraken ook worden nagekomen. Op een project wat half af is of wat de gemeente veel geld gaat kosten zit niemand te wachten.
Lees hier de Visie op de Bosscherwaarden
Als je nog niet weet op welke partij je gaat stemmen is hier je kans om extra informatie te vergaren. Wat is een waterschap
De VNM is bereid om mee te denken en te helpen als dat nodig mocht zijn, laat het maar weten via groenberaad@vnmw.nl.
De presentaties en de snoei instructie van het LEU en platform Kromme Rijnstreek :
Introductie
Heggen en hagen in Wijk bij Duurstede
Hagenkwis
Heggenflyer Landschap Erfgoed Utrecht
Na een inleidende korte presentatie over de VNM en het Groenberaad werd de nieuwe Groenvisie van het Groenberaad gepresenteerd.
Vervolgens werden de partijpropgramma’s van de verschillende partijen op het gebied van openbaar groen geanalyseerd.
De discussieleider (Peter van der Eerden) stelde daarna de 8 panelleden voor (alle partijen waren vertegenwoordigd), die ieder vertelden wat hun relatie met "groen" is.
Elke partij had daarna 5 minuten om zijn/haar boodschap naar voren te brengen.
Na een korte pauze werd er een uur lang gedebateerd aan de hand van 3 stellingen.
Na afloop was er per partij een vertrouwensmeting (groen, oranje, rood) over de vraag ‘Ik heb er vertrouwen in dat het openbaar groen in goede handen is bij partij XX’.
De uitslag van de ztemming:
· 6 van de 8 partijen scoren ‘groener’ na afloop, het grootst is het verschil bij BBNu en de PvdA
· 2 van de 8 partijen scoren ‘roder’ na afloop, het grootst is het verschil bij D66 en het CDA
De informatie die op deze avond naar voren kwam:
Groenvisie
Hoe groen is Wijk
Verkiezingsprogramma's
Stellingen
Stemmingsuitslag
De werkgroep Groenberaad heeft ten doel de belangen van natuur en milieu in de openbare ruimte te behartigen en zich in te zetten voor verhoging van de kwaliteit en de kwantiteit van het openbaar groen om daarmee de woonomgeving te verbeteren. Hoe het Groenberaad dat wil bereiken staat in het missie-document.
Zo moet bijvoorbeeld de ecologische waarde van bomen wat Groenberaad betreft optimaal worden benut.
Bomen zijn de grootste levende organismen die we kennen. Ze brengen beschutting tegen zon, wind en regen voor mens en dier. Vooral oudere, volgroeide bomen met ruwe bast, holtes en veel schuil- en nestelgelegenheid zijn waardevol.
Ze nemen door hun enorme bladoppervlak bovendien veel CO2 op uit de lucht, geven zuurstof af en vangen fijnstof en stikstofdioxiden uit de lucht.
Daarom volgt Groenberaad het kapbeleid van de gemeente Wijk bij Duurstede kritisch.
Het Groenberaad is van mening dat ook hagen, plantsoenen, bermen en andere stukken vrije natuur belangrijk zijn voor het welbevinden van inwoners. Deze bieden voedsel en schuilmogelijkheden voor vogels en insecten, en dragen op die manier bij aan een grote variëteit in de woonomgeving.
De visie van het Groenberaad op het beleid en beheer van het openbaar groen staat in het stuk ‘Wonen in het Groen, droom of werkelijkheid’.
Inmiddels wordt de werkgroep Groenberaad betrokken bij projecten op gemeentelijk niveau en ook benaderd met vragen vanuit de gemeente. In 2013 zijn onder andere de volgende acties ondernomen (meer details in het jaarverslag):
- Direct na de oprichting van de werkgroep Groenberaad heeft deze zich ingezet voor het behoud van een groot aantal hagen in Wijk bij Duurstede, door actief onder de bevolking het adopteren van hagen te promoten. Het resultaat is dat nu 5341 meter hagen niet is gerooid, maar door bewoners wordt onderhouden.
- Groenberaad heeft formeel bezwaar aangetekend tegen de kap van 110 knotwilgen genoemd in het LandschapsOntwikkelingsPlan 2 (LOP). Er is een compromis met de gemeente bereikt, waardoor er gemeten over het hele plan van deze fase na uitvoering 104 bomen meer zullen staan. Een groot aantal knotwilgen zal behouden blijven tot ze niet meer te handhaven zijn. De werkgroep Landschapsbeheer zal zich ontfermen over deze knotwilgen en een rij van 28 stoofperen.
- Het verjongingsplan voor de Horden betekende dat 77 van de 270 bomen zouden verdwijnen. Groenberaad heeft overlegd met de gemeente en daarbij is overeengekomen om meer bomen te vervangen en ook meer groeiplaatsen te verbeteren. Vooral aan het begin van de Zigzagoven zullen 8 gezichtsbepalende lindes hiervan profiteren. In 2014 zullen andere delen van de Horden een verjonggingsslag ondergaan.
- Ten oosten van de provinciale weg N229 (Langbroekerdijk) worden grote verjongingsplannen uitgevoerd. De Langbroekerdijk is een belangrijke cultuurhistorische weg, met unieke landschapselementen, zoals essenhakhoutbosjes en markante oude ridderhoven. Groenberaad heeft samen met de provincie geprobeerd de gemeente te bewegen de Broekhuizerstraat te gebruiken voor de compenserende aanplant van nieuwe bomen, maar dat is niet gelukt. De compensatie wordt door de gemeente gezocht bij de kerk in Overlangbroek, waar Groenberaad graag enkele gezichtsbepalende grote populieren had behouden, die nu helaas gekapt zullen worden.
Voor 2014 heeft Groenberaad al de volgende aandachtspunten op de agenda staan: de bomen-verordening, het snippergroen, verjongingsplannen in de Horden en de bestemmingsplannen voor het buitengebied. Ook zal de werkgroep actief zijn rond de gemeenteraadsverkiezingen met een analyse van de verschillende partijprogramma's en een discussieavond over het openbaar groen organiseren.
Wil je meedenken over de inrichting van de eigen woonomgeving, stuur dan een mailtje naar groenberaad@vnmw.nl . De coördinator van de werkgroep Groenberaad , Henny Olthof, neemt dan contact met je op.