over de werkgroep | inventarisaties | programma |
Actuele informatie staat op www.ivn.nl/vnmw
Jaarverslag 2016
Het doel van de florawerkgroep:
augustus 2017
In de eerste week van september wordt er zoals gebruikelijk gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd.
In de week van 11 september is het grondwerk aan de beurt, uitgevoerd door Mocking. De bovenlaag wordt eraf geschraapt en afgevoerd. De bovenlaag is een verdichte oude grasmat, voornamelijk grazige wortels met distels, bramen, zuring en boerenwormkruid. Daar hebben vrijwilligers van het IVN uit een buurgemeente ook een inventarisatie gedaan. Zie:
https://www.facebook.com/vnmwbd/notifications/
Dan na drie weken rusten wordt de grond licht losgemaakt en de zaadmengsels worden verspreid. Er blijven wel veel resten achter….maar de nieuwe zaden krijgen nu de ruimte en hun voorsprong, in de herfst is er al ontkieming. Het zaaien gebeurt begin oktober.
Er zal een lint omheen geplaatst worden, zodat ieder mens en hond begrijpt dat hier iets beschermd wordt. We kunnen de natuur een handje meehelpen, we kunnen niet dwingen, maar wel zorgen voor gunstige omstandigheden. Ook het weer moet altijd meewerken!
Het zal geen gecultiveerd bloementuintje worden, waar steeds geschoffeld wordt of opgepot, met alsmaar nieuwe jonge aanplant en aangepaste voeding. Nee, het is duurzamer: gebiedseigen soorten die je op onze rivierklei zou kunnen verwachten en die steeds teugkeren , als we ze de kans en de ruimte geven.
Een- en meerjarigen soorten zoals honingklaver, knoopkruid, pastinaak, margrieten, wikkesoorten, boterbloemen, walstro en koekoeksbloemen. Misschien zelfs de morgenster en de prachtige rolklaver (Lotus corniculatus).
Met hulp van de gemeente heeft de VNMW dit initiatief kunnen realiseren. Elders in Nederland, ook in Houten, worden idylles in stedelijk gebied gecreëerd. Het gaat vooral om kansen te geven aan een diversiteit van bloemen, van kruiden waar insecten op af komen die voor bestuiving zorgen. Zeker in een fruitstreek , maar eigenlijk in elke streek, nogal noodzakelijk. Een klein ecosysteem dat er kan zijn, zonder dood gespoten te worden of op andere wijze gedecimeerd.
In ons drukbevolkte land hebben we heel veel schone bloemrijke landjes en verbindingen nodig waar een en ander kan overleven naast alle bebouwing, bestrating en gifgroene agricultuur. Voor ons zelve: ons milieu en onze gezondheid.
Voor meer informatie kunt u mailen naar info@vnmw.nl t.a.v. Linda Horst en Sonja Fris.